Šta je astma, kako nastaje i kako je sprečiti

Šta je astma, kako nastaje i kako je sprečiti

Astma je najčešća hronična bolest u detinjstvu. U SAD-u, skoro 24 miliona ljudi ima astmu. Astma se često javlja rano u životu, ali se može pojaviti i prvi put u odrasloj dobi. Astma može da se pojavi tek u kasnijoj životnoj dobi.

Šta je astma?
Astma je upalna bolest pluća. Može se pojaviti duž celog disajnog puta od nosa do pluća. Jednom kada disajni put postane otečen i upaljen, on postaje uži, a manje vazduha prodire u plućno tkivo. Tačan uzrok astme nije poznat. Istraživači misle da neki genetski faktori i faktori okoline utiču na astmu, obično pre 5-te godine života.

Koji su simptomi astme?
Šištanje, kašljanje, stezanje u grudima i problem sa disanjem. Tokom napada astme, mišići oko disajnih puteva se zatežu, stvara se više sluzi i simptomi astme postaju gori.

Da li su alergije povezane sa astmom?
Da. Astmu mogu izazvati supstance u okruženju koje se nazivaju alergeni. Neki alergeni u zatvorenom prostoru potiču od grinja, insekata, pasa, mačaka, glodara i gljivica. Alergeni na otvorenom uključuju polen mnogih stabala, korova i trave. Čak i alergije na hranu mogu izazvati simptome astme.

Šta je sa zagađenjem vazduha u spoljašnjoj sredini?
Spoljašnja zagađenja igraju veliku ulogu, kao i dim cigareta. Deca izložena zagađenju češće će razviti astmu. Za pacijente koji boluju od astme veća je verovatnoća da će se njihova astma pojačati kada budu izloženi zagađenju. Zbog toga pacijenti sa astmom ne bi trebalo da vežbaju na otvorenom u danima sa kada je stepen zagađenja vazduha visok.

Koje korake možete preduzeti da biste smanjili količinu alergena u zatvorenom prostoru i sprečili napade astme?

Usisavati tepihe i tapacirani nameštaj svake nedelje
Smanjite vlažnost na ispod 50%
Uklonite štetočine kako biste smanjili izlaganje alergenima
Koristite uređaje za filtriranje vazduha HEPA da biste smanjili alergene u vazduhu (Therapy Air Ion)
Operite pokrivače u toploj vodi svake sedmice
Stavite dušeke, jorgane i jastuke u posteljinu koja ima antialergijska svojstva

Tags:
Dr Milan Popović
dr.popovic.milan@gmail.com

Doktor medicine